Lange dagen, werkdruk, en patiënten met zware trauma’s: het is geen verrassing dat veel professionals aan de grens van hun kunnen balanceren. Maar wat als burn-out niet alleen voortkomt uit te veel werk? Wat als burn-out eigenlijk een symptoom is van onopgeloste trauma’s?
Dit is precies wat Gabor Maté ons laat zien. Het is tijd om dit idee verder te verkennen en erachter te komen hoe burn-out en trauma verbonden zijn – voor onze patiënten, maar ook voor onszelf.
Burn-out in de zorg: cijfers en feiten
Laten we met de cijfers beginnen, want die liegen niet. Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (2022) heeft 20% van de zorgmedewerkers te maken met burn-outklachten. In de geestelijke gezondheidszorg komt daar nog een extra laagje bovenop, namelijk: de zware verhalen van patiënten en het omgaan met trauma’s.
Dag in, dag uit luisteren hulpverleners naar de trauma’s van anderen, wat emotioneel zwaar belastend kan zijn. Dit fenomeen, bekend als secundaire traumatisering, kan leiden tot uitputting, cynisme en gevoelens van onthechting, vergelijkbaar met burn-out. Volgens een meta-analyse kan langdurige blootstelling aan de trauma’s van patiënten de kans op burn-out bij zorgverleners verhogen. Het is niet alleen de werkdruk die meespeelt, maar ook de emotionele tol die dit werk met zich meebrengt.
Volgens Gabor Maté, expert op het gebied van trauma en stress, is burn-out een symptoom van trauma. Dit geldt zowel voor patiënten als voor zorgprofessionals zelf. We zijn geneigd om onze eigen wonden te negeren: ”Ik moet sterk zijn voor mijn patiënten”, of ”Ik kan dit wel aan.”
Maté stelt dat mensen vaak onbewust hun eigen trauma’s meenemen in hun werk. Dat kan variëren van jeugdervaringen tot de emotionele impact van patiënten. En die trauma’s, als ze onopgelost blijven, maken je kwetsbaar voor burn-out. Het punt is: je kunt niet blijven geven zonder dat het iets van je afsnoept. Trauma’s, zowel oude als nieuwe, kunnen ons vermogen om effectief met stress om te gaan ondermijnen. Dit maakt zorgverleners extra kwetsbaar voor burn-out.
Neurobiologische effecten van trauma en burn-out
Trauma en burn-out hebben ook een impact op de hersenen. Chronische stress, zoals die voortkomt uit onopgeloste trauma’s, activeert continu de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as), wat zorgt voor verhoogde cortisolniveaus. Op lange termijn beschadigt dit de hippocampus en amygdala, de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor geheugen en emotie. Dit verklaart waarom burn-out vaak gepaard gaat met symptomen zoals geheugenverlies, angst en emotionele uitputting.
Effectieve interventies vanuit Maté’s perspectief
Als we het hebben over burn-out, moeten we dieper graven dan alleen de cognitieve oplossingen zoals CGT en ACT. Gabor Maté’s visie legt de nadruk op het begrijpen van trauma’s als onderliggende oorzaak van burn-out en schetst enkele intenties vanuit zijn benadering die meer ingaan op de emotionele, lichamelijke en relationele aspecten van burn-out:
Zelfzorg voor de (regie)behandelaar en arts
Als zorgverlener heb je niet alleen zelfzorg nodig, maar ook specifieke tools om om te gaan met de emotionele belasting van het werk. Hier zijn een paar technieken die je kunt integreren in je dagelijkse routine:
Bottom line: zorg voor jezelf, zodat je voor anderen kunt blijven zorgen
Burn-out is (vaak) meer dan werkdruk alleen, en we moeten erkennen dat het vaak dieper ligt dan dat. Of je nu kijkt naar trauma, secundaire traumatisering, of de emotionele tol van je vak, als zorgverlener is zelfzorg essentieel. Trauma-geïnformeerde zorg biedt niet alleen je patiënten betere resultaten, maar helpt jou ook om sterker te blijven in je werk.
De zorg voor anderen begint met goed zorgen voor jezelf – en dat betekent niet alleen ‘genoeg slapen’, maar ook structureel decompressie inbouwen, je grenzen bewaken, en je emotionele belasting goed managen. Sta jezelf toe om nee te zeggen, zoek steun bij collega’s, en zorg dat je niet alleen bent in de worstelingen van het werk.
Onze vraag aan jou: wat doe jij om jezelf te beschermen tegen burn-out? Hoe zorg jij dat je sterk blijft in een vak waar je continu geeft? Deel je ervaringen zodat we elkaar kunnen inspireren.
Bronvermelding