Leiderschap gaat niet over bovenaan de ladder staan en vanuit je kantoor bevelen uitdelen. De sector verandert, en als je nog denkt dat dienend leiderschap betekent dat je alleen maar aardig moet zijn en je team tevreden houden, dan heb je het mis. Echte leiders dienen niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moet. Ze zetten hun ego opzij, plaatsen hun team voorop en maken keuzes die soms pittig en ongemakkelijk zijn, maar wél zorgen voor échte verandering. Dit is niet zomaar een ‘gezellige managementstijl’ – dit is leiderschap met lef, waar empathie en verantwoordelijkheid centraal staan.
We winden er geen doekjes om: de traditionele manier van leidinggeven is achterhaald. Als jij je team en je patiënten serieus neemt, dan weet je dat het anders moet. En snel. Dienend leiderschap is niet het pleasen van je medewerkers, het is je handen vuil maken en laten zien dat je er staat. Het draait om anderen laten groeien, terwijl jij zelf bewust op de achtergrond blijft. Heb jij het lef om die stap te zetten?
Wat is dienend leiderschap echt?
Dienend leiderschap betekent een radicale ommezwaai: van controle naar vertrouwen. Het gaat erom dat je je team en cliënten vooropstelt, keer op keer. Als jij denkt dat leiderschap draait om altijd zelf de antwoorden hebben, dan onderschat je de kracht van een goed functionerend team. Dit gaat om écht luisteren – niet af en toe knikken en weer doorgaan met je eigen plan – en om keuzes maken die soms schuren, maar broodnodig zijn.
Toen Robert K. Greenleaf zei: “Eerst dienen, dan leiden,” wist hij dat het niet vanzelf zou gaan. In de psychiatrie betekent het kiezen voor een cultuur waarin luisteren en empathie geen bijkomstigheden zijn, maar fundamenten van je succes. Het vormt de basis van een werkcultuur die inspireert én resultaten oplevert. Want wanneer je team groeit, zie je dat meteen terug in de zorg voor je patiënten.
De regiebehandelaar die het verschil maakt
Als regiebehandelaar sta jij in het middelpunt. Ben je die leider die je team écht verder helpt? De zorg heeft meer nodig dan managers die regeltjes volgen en mensen tevreden houden. Het heeft leiders nodig die begrijpen dat betrokkenheid niet hetzelfde is als besluiteloosheid, en die durven te kiezen voor impact – ook als dat betekent dat je soms tegen de stroom in moet gaan.
In De Dienaar als Leider (2016) beschrijft Robert Greenleaf hoe dienend leiderschap de rollen van dienaar en leider samenbrengt. Hij benadrukt het belang van empathie, luisteren en vertrouwen als kernwaarden, en biedt hiermee een alternatief voor autoritaire en kille managementstijlen. Maar hoe breng je deze principes in de praktijk? Hier zijn de essentiële elementen van leiders die dienend willen leiden:
Hoe zet je deze principes om in actie?
Theorie is mooi, maar het echte werk begint pas wanneer je die principes omarmt en toepast op de werkvloer. Dit is niet praten over luisteren, empathie en bewustzijn, maar actie ondernemen. Acties die direct effect hebben. Hier zijn concrete stappen die je nú kunt zetten om echt invloed uit te oefenen:
Stop met praten over ‘betrokkenheid’ – kom in beweging
Wil jij écht een verschil maken in de zorg? Wij helpen je niet alleen aan een nieuwe rol als regiebehandelaar of leider, maar zorgen er ook voor dat je sterk van start gaat. We richten ons op het vinden van de juiste functie voor jou – een plek waar je kunt groeien en waar jouw invloed direct bijdraagt aan betere zorg. Op de hoogte blijven van nieuwe posities of laat je je graag persoonlijk begeleiden? Neem dan eens contact met Laura of Lotte op via LinkedIn.
Bij jouw nieuwe positie bieden we een persoonlijk ontwikkelprogramma aan: drie sessies om je vanaf dag één stevig op weg te helpen. Praktische begeleiding die je helpt om jezelf direct krachtig – en dienend – te positioneren. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen of tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief – omdat échte leiders niet wachten, maar doen.